Megnyílt a Szent László-év- GOMBOS

Ma, március 5- én a gombosi Szent László király plébániatemplomban Msgr. dr. Németh László negybecskereki megyéspüspök, ünnepélyes liturgia keretében megnyitotta a Szent László- évet.

img_4708Az eseményt megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pelt Ilona, a VMSZ  tartományi frakcióvezetőjének helyettese, Uzelac Katica, a tartományi titkárság titkárhelyettese, Blagojević Mária, a gombosi Helyi Közösség Tanácsának elnöke. Az ünnepi esemény díszei voltak a böjti népviseletbe öltözött gombosiak.

img_4716

img_4741

img_4738-2Msgr. Dr. Németh László püspök úr prédikációjában Szent László uralkodói és emberi erényeit méltatta. Elmondta, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság a múlt év végén jelentette be, hogy Árpádházi Szent László trónralépésének 940.,szentté avatásának 825. évfordulója alkalmával emlékévet hirdet, azzal a céllal, hogy széles körben megismertesse a király életét és művét. Az emlékévet a Magyar Katolikus Püspöki konferencia is magáévá tette, ahogyan  Kárpát- Medence magyarsága ugyancsak.

img_4728

img_4735

img_4736-2

img_4713Hajnal Jenő, az MNT elnöke nyitotta meg az Emlékévet:

-Az emlékév az egyik legsikeresebb uralkodónkat, a múltunkat és sok áttételen keresztül a jelenünket is meghatározó történelmi személyiséget állítja középpontba. Szent Lászlónak történelemformáló tehetsége volt, egész élete mögött egyéniség és állandó változás húzódott meg, azt példázva, hogyan válik egy kiváló és tehetséges ember tetteinek eredménye történelemmé- mondta nyitóbeszédében az elnök úr.

img_4726-2

Ft. Verebélyi Árpád főesperes, Gombos plébánosa köszönetet mondott a vendégeknek, a közreműködőknek és tolmácsolta Msgr.dr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök Szent László- évnyitó üzenetét, amelyben egyebek mellett elhangzott:

-A Szent László királyunk különös tiszteletének szentelt tematikus évben tanuljunk szent királyunktól, tanuljuk meg az életbölcsességét, rendíthetetlen hitét és igaz emberi magatartását. Ezt nem elég tisztán akarni, ennek érdekében tenni is kell. Ehhez az erős és elszánt emberi akarthoz csatolom azokat a lelki megerősítő és indító kegyelmeket, amelyeket egyházunk a búcsú nyerésének feltételei mellett a hívek lelki hasznára engedélyez. Ezért elrendelem, hogy a Szabadkai Egyházmegyében Szent László király tiszteletére szentelt gombosi templomunk 2017- ben búcsújáró hely legyen. Egyben minden zarándoknak, aki hívő lélekkel a búcsú elnyerése feltételeinek eleget téve szentmisén vesz részt vagy imádkozik ebben a templomban a tematikus év időtartama alatt, annak teljes búcsút engedélyezek- rendelkezett a megyéspüspök úr.

img_4714

img_4717A gombosi Egyházközség Tanácsa nevében Béres Edvin elnök köszöntötte a vendégeket.

img_4743

img_4742

img_4730-2

img_4729-2

img_4725

img_4720

img_4719

img_4721

img_4722-2

img_4710

img_4706

img_4704

img_4703

img_4702

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery156/

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.