20 éves a DOROSZLAI VEGYESKÓRUS

img_0359120 éves fennállását ünnepelte a Doroszlai Vegyeskórus. Wilhelm József, a kórus vezetője az ünnepélyes visszatekintés során elmondta, a kezdetek 1996-ra nyúlnak vissza, amikor a magyar honfoglalás 1100. évfordulójára először egy férfikórus alakult meg. Mivel a feszült politikai helyzet miatt ekkor felbomlóban volt a doroszlói Gyöngyösbokréta néptánccsoport, a férfikórus átalakult vegyeskórussá, és 1997-ben, a Muzslán megtartott Durindón és Gyöngyösbokrétán már a Doroszlai Vegyeskórus képviselte a falut. Az alakuláskor 16 voltak. A legnépesebb produkcióikban: a menyasszony kikérése bemutatásánál, és a disznótoros szokások felelevenítésénél voltak a legtöbben, ekkor 20 léptek fel. A kórus tagjai folyamatosan cserélődtek. Összesen 44-en fordultak meg az elmúlt 20 év alatt. Voltak, akik kiléptek, kiöregedtek, nyolcan eltávoztak az élők sorából. Az elmúlt húsz év alatt a csoportnak 188 fellépése volt. Ebből 104 hazai, 66 vidéki és 18 külföldi.

img_03131A kórus közreműködésével számos vidéki, anyaországi, kárpátaljai, erdélyi, baranyai, szlavóniai kórus, néptánccsoport, előadóművész, néprajzkutató járt a faluban. A kórusnak köszönhetően több népdalos könyvben, CD- is helyt kaptak a doroszlói népdalok. A csoport az alakulásától kezdve máig a doroszlói hagyományok őrzője, és még hosszú ideig az szándékozik maradni.

A formális tevékenység mellett a kórus fennmaradásának záloga, hogy a színfalak mögött is közösséget alkotva osztoznak egymás ünnepeiben, népnapköszöntőket tartanak, közös kirándulásokat szerveznek.

img_03331

img_03221

img_03321

img_03341A közös emlékezés a doroszlói temetőben kezdődött, ahol megemlékeztek a kórus elhunyt tagjairól.

img_03141A Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület színháztermét betöltve a mai és az egykori tagság mellett jelen volt a falu apraja nagyja, a kórus tevékenységének tisztelői.  Elhangzott több ,,doroszlai” dalcsokor és vetítés zajlott az elmúlt húsz év fellépéseinek fénykép, illetve videó anyagából. A tagok dicsérő oklevélben részesültek és a tagság részéről, továbbá a művelődési egyesület zeneszakosztálya nevében is megajándékozták a kórus vezetőjét, Wilhelm Józsefet.

img_03051

img_03041

img_03191

img_03151A közösségmegtartó erejű, mint tartalmilag, mint tagságát tekintve folyamatosan megújuló kórus méltó módon ünnepelte a jelentős jubileumot. A műsort követő fogadás alkalmával folytatódott a nótázás, az emlékek felelevenítése és a további tervek megfogalmazása.

img_03161

img_03061

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery100/

 

 

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.