NEM csak jogunk, kötelességünk- VMSZ- Lakossági Fórum a kvótareferendumról- Zombor

A Vajdasági Magyar Szövetség lakossági fórumokat tart a magyarországi kvótareferendum témájában.

img_0070

Zomborban Pribilla Attila, polgármestersegéd, a VMSZ Helyi Szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket és a vendégeket, Bús Ottót, a VMSZ intézőbizottságának elnökét és Pelt Ilonát, a VMSZ tartományi frakcióvezetőjének helyettesét.

Bús Ottó: ,,Magyarországtól az elmúlt két évtizedben nagyon sok támogatást kaptunk. Én hiszem és vallom, hogy illenék ebből valamit viszonozni. Ez elsősorban emberi kvalitás kérdése…”

El kell mondanunk a szomszédunknak is, hogy október 2- án NEMmel szavazni számunka, külhoni magyarok számára FONTOS. Főleg, környékünkön Regőcén, Őrszálláson és Bezdánban érezték, hogy mit jelent az a nagy teher, amikor olyan emberek mennek az utcán, akiket nem ismerünk, és a biztonságérzetünk meginog.

Megindul majd egy komoly kampány, házról házra járnak az aktivisták. Megpróbáljuk elmondani azoknak az embereknek, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek, hogy támogassák a Magyar Kormányt, abban a törekvésében, hogy a népszavazás jó irányba tartson- mondta Pelt Ilona.

img_0065

img_0058Továbbá kitért a helyi aktualitásokra. Elmondta, friss a hír, hogy szintén magyarországi támogatás által a zombori Szórványközpontnak megadatik a lehetőség, 50 gyerek programszerű, teljesen ingyenes kirándultatására, Magyarországra. Az iskolákat és a pedagógusokat bevonva ennek a megszervezésén dolgoznak majd. További információ, hogy idén is várható a magyar tagozatra iratkozó első osztályosok jutalmazása, a Rákóczi Szövetség által, személyenkénti 10 000 forint összeggel.

Zombor Várost illetően elhangzott, a választási időben megfogalmazott terveket megvalósítják majd, önkormányzati, tartományi vagy köztársasági szintről. Ilyen a Bezdán- Baja közötti útszakasz kiépítése, illetve a határ átkategorizálása. A tartományi kormány prioritásként kezeli majd az egészségügyet. Racionalizálódik a Gimnázium tornatermének kiépítése, a vízhálózat megoldása egyes falvakban. Önkormányzati szinten kiemelte a bácsgyulafalvi kápolna renoválását, a doroszlói vízhálózat cseréjét vagy a kutak fertőtlenítését. Városi érdekeltség szintjén említette a hároméves kortól való, magyar nyelvű bölcsőde megindítását. Kiemelte a zombori Prosperitati iroda eredményességét, a támogatások által kialakult pozitív lendületet, vállalkozó- pályázókedvet, merszet.

img_0066

img_0063

Bús Ottó az oktatási támogatások megléte mellett hangsúlyozta a falugondnoki szolgálat megindítását, mint teljes egészében a Magyar Kormány által finanszírozott külhoni szolgáltatást, tevékenységet.

Október 2 olyan pillanat, amikor az embernek illene viszonozni azt, amit kapott. Nem elsősorban anyagi dolgokra gondolok, bár vitathatatlan, hogy az elmúlt néhány esztendőben a vajdasági magyar közösség sokkal több pénzbeli támogatást kapott, mint az összes többi, határon túli közösség. Van néhány olyan dolog, amit nem lehet pénzben mérni. Az állampolgársággal, a jogok és jogosítványok mellett az embernek kötelezettségei is vannak. Kennedy mondta: ,,Ne azt kérdezd, hogy Amerika, mit adhat neked, hanem, hogy te mit adhatsz Amerikának.” Magyarországtól az elmúlt két évtizedben nagyon sok támogatást kaptunk. Hiszem és vallom, hogy illenék ebből valamit viszonozni. Ez elsősorban emberi kvalitás kérdése… Magyarországnak joga van eldönteni, milyen országot akar, ez volna a demokrácia- ecsetelte az elnök. Továbbá felhívta a figyelmet, hogy a szavazók igényelhetik az aktivisták mellett a CMH- iroda munkatársainak segítségét is az adategyeztető űrlap kitöltésénél.

img_0055

img_0053

A fórum során felszólalt Jankovich Szilárd, Zombor Város tanácsosa, a VMSZ bácsgyulafalvi Helyi Szervezetének elnöke, aki szintén a Magyar Kormány támogatására, a NEMmel való szavazás fontosságára hívta fel a figyelmet. Elhangoztak gyakorlati kérdések és válaszok. Hamarosan Bácsgyulafalván és Bezdánban, Kúlán kerül sor lakossági, tájékoztató fórumra a témában.

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery92/

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.