Jár a FALUGONDNOK

,, Másik fontos dolog a kommunikáció, amit a felhasználóval folytatunk. Magáért beszél a mosoly, amellyel fogadnak. Amennyit az idő enged, eltársalgunk, pozitív dolgokról, helyi történésekről. Mindez elősegíti az idősek számára, hogy részei maradjanak a közösségnek.”

Nyugat- Bácska öt települését fedi le a falugondnoki szolgálat, amely a Vajdasági Magyar Szövetség, a CMH iroda és a szabadkai Caritas összefogásával, valamint a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alap támogatásával megvalósuló program.

img_5951

Áprilisban KUPUSZINÁN, BEZDÁNBAN, DOROSZLÓN indult el a szolgálat. Júliustól GOMBOS és SZILÁGYI is bekapcsolódik a programba, amelynek olyan idős egyének vagy házaspárok válhatnak felhasználóivá, akik egyedül élnek, gyermektelenek, vagy családtagjuk nem él a közelükben. A gondnok térítésmentesen elvégzi náluk, a házuk táján a férfimunkát, kisebb javításokat, fát vág, füvet nyír, bevásárlásokat és szállítást végez. KOCSIS  ATTILA munkaterületéhez tartozik Doroszló, majd júliustól Gombos és Szilágyi. A fiatal és energikus gondnok így nyilatkozott:

A három településen összesen harminc felhasználó lesz. Szigorú nyilvántartással, rendelkezünk, napirendünk van. Felmérés, szakmai képzés előzte meg a munkát, amelyhez minden munkaeszközt megkaptunk. Munkaruha, fűnyíró, teli szerszámos láda és a szolgálati gépkocsi. Feletteseinkkel és egymással is rendszeresen egyeztetünk, főképp a szomszédos Kupuszinát és Bezdánt ellátó gondnokkal, MARÁSEK ISTVÁNNAL. Feladatainkhoz tartozik, hogy esetlegesen közvetítő szerepet vállalunk, a hatáskörünkön kívüli munkákban, mint például a villanyszerelés, összekötjük a felhasználót a mesterrel.

img_5950

img_5948

img_5945

img_5944

img_5943

img_5959

Másik fontos dolog a kommunikáció, amit a felhasználóval folytatunk. Magáért beszél a mosoly, amellyel fogadnak minden alkalommal. Amennyit az idő enged, eltársalgunk, pozitív dolgokról, a helyi történésekről. Mindez elősegíti az idősek számára, hogy a közösség részei maradjanak- mesélte Attila.

img_5958

img_5957

img_5953

img_5939

img_5954

A felhasználók (jellemzően, akiknek gyermekeik, unokáik messze, külföldön élnek) arról számoltak be, hogy régóta igény mutatkozott egy hasonló jellegű szolgáltatásra. Ez a falugondnoki szolgálat minden várakozásukat fölülmúlta.

Az életet becsülettel végigdolgozó idős emberek joggal érezhetik úgy, öreg korukra ennyi kijár. Örömteli hangulatban, kávéval, friss süteménnyel várják Attila érkezését minden alkalommal.

img_5941

img_5936

img_5949

Kapcsolódó GALÉRIÁNK: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery61/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.