Emlékhely avatás Kúlán

Scherer Lőrinc atya 1912. december 26- án született Kúlán, ahol az elemi iskolát is végezte. A gimnáziumi éveit Ausztriában töltötte, majd Szarajevóban és Zágrábban tanult teológiát. Pappá szentelése után Militicsen majd, Apatinban és Cservenkán teljesített szolgálatot. 1944 december 7-én kezdődött kálváriája, amikor is a Szovjetúnióba hurcolták. 1947-ben egy Moszkva környéki lágerben halt meg. Tiszteletére a kúlai Szent György Katolikus Templom kertjében tegnap, április 20- án délután került sor emlékhelyének leleplezésére, felszentelésére és megkoszorúzására.

kula-emlekhely1

kula-emlekhely

Az emlékhelyavatáson a felszólalóktól elhangzott, hogy ez már a nyolcadik helyszín, ahol a Délvidéki Kutatóközpont és a fővédnökök támogatásával emlékhelyeket avatnak, mert igenis emlékeznünk kell. Minden közösségnek fontos, hogy legyen egy mintaképe, és ezekre a katolikus papokra méltán lehetünk lehetünk büszkék, mert mindannyian hősiesen gyakorolták a hitüket, mint Sherer Lőrinc atya. Nemzeti hovatartozásaik miatt hurcolták el őket, mindamellett ragaszkodtak hovatartozásukhoz, hitükhöz, amit nekünk is gyakorolnunk kell, össze kell tartanunk.

Emlékező gondolatokat  Zakar Péter a Délvidéki Kutatóközpont elnöke, Valka Károly a VMSZ kúlai körzeti elnöke és Dudás Károly a VMSZ Tanácsának elnöke mondott. Az emlékhely leleplezése Zakar Péter, Rusz Radovan konzul, Magyarország Főkonzulátusának képviseletében, Patyi Lajos a VMSZ tartományi képviselője, Teleki Júlia a Délvidéki Kutatóközpont tiszteletbeli tagja valamint Juhász György esperes-plébános msgr. Miócs József áldásával történt meg de közreműködött a kúlai Cecília Énekkar is.

A rendezvény fővédnökei: Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök- helyettese és Pásztor István a VMSZ elnöke.

kula-emlekhely2

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.