Biztos pontok Zomborban és környékén

goretic-vamoser-gyorgyi2

Dr. Goretić Vámoser Györgyi szakorvos, a Zombori Egészségház Otthoni ápolás és ellátás szolgálatának munkatársa, a Dr. Radivoj Simonović zombori közkórház igazgatótanácsának elnöke, a Községi Egészségügyi Bizottság tagja és a Vajdasági Magyar Szövetség Zombor Város választási listájának vezetője. Szakmai szempontból és a város közösségi életében betöltött eddigi szerepét tekintve is kevés, nála jogosultabb és hivatottabb ember van, aki reálisan értékelheti a jelenlegi viszonyokat és nyilatkozhat a fejlesztési tervekről:

– Napi munkámból kifolyólag az egészségügyi alapellátás fejlesztésének fontosságát emelném ki célként. Az alapellátás keretein belül infrastrukturális fejlesztést tervezünk, felszerelések, mint például a mobil- ultrahang üzembe helyezését, hogy akár egy falusi egészségházban is elvégezhetőek legyenek a diagnosztikai eljárások, hogy ne kelljen azonnal szakrendelésre vagy a kórházba küldeni a beteget.

Vajdaság három negatív szociális dologgal áll szemben: a fiatalok elvándorlása, az elszegényedés és a társadalom elöregedése. Sajnos nem csak Vajdaságra, hanem egész Európára jellemző, hogy elöregszik a társadalom. Vajdaságban  az átlagéletkor 47 év. Nagyon fontosnak tartom, hogy a fiatalokat itthon tartsuk, vagy akik elmentek, azoknak megteremtsük a visszajövetelhez szükséges gazdasági hátteret, biztos pontot, hogy itthon vállalkozzanak, lássanak fantáziát az itthoni jövőteremtésben. Szeretnék tenni azért, hogy munkahelyek teremtődjenek, hogy meginduljon valamiféle pozitív irányú változás. A másik dolog, hogy ugyancsak a munkámból kifolyólag nagyon sokat vagyok idős, beteg emberek között, már húsz éve azt látom, hogy mekkora nehézséget okoz számukra, amikor egyedül maradnak. Nálunk a társadalom nem érzékeny erre a problematikára. Nyugaton civil szervezetek, önkéntesek vannak, akik ezeket a dolgokat ellátják, felkarolják. Mondanom sem kell, mennyire pozitívan értékelem a most induló falugondnoki szolgálatot, amely a VMSZ közbenjárásának és a Magyar Állam támogatásának köszönhetően veszi kezdetét Nyugat- Bácska falvaiban is. Véleményem szerint idővel érdemes volna ennek valamilyen formáját kiterjeszteni a városokra. Városi szinten érvényben van ugyan az idősgondozói (geronto-) szolgálat, de az csupán a női jellegű házimunkát foglalja magába (takarítás stb.). A falugondnokság ellenben valamivel tágabb, a ház körüli teendőkre is kiterjedő szolgálatot jelent majd- mondta Györgyi doktornő.

orszallas6

nemeth-zsolt6

 

A fent említett, itthon marasztalási és élhetőségi faktorok megteremtése mellett nem maradnak figyelmen kívül a környezeti és közösségi tényezők sem a projektek tervezésekor:

– Nagyszabású a bezdáni fürdő felújítására vonatkozó tervezet. Egymagában a zombori kórháznak nincs módja megvalósítani ezt a nagy volumenű projektumot, de a Város szintjén, különböző, határon átnyúló, IPA- vagy más egyéb projektum által kivitelezhetővé válhat a hét, nyolc évvel ezelőtt megkezdett építkezés befejezése. A rendkívüli gyógyvíz és a páratlan természeti környezet- gondoljunk csak a Duna közelségére- rövid időn belül kedvelt turisztikai hellyé tehetné a települést. A gyógyfürdő mellett élményfürdőző medencék épülnének, wellness szolgáltatásokat nyújtana, odavonzaná például, a most még Dávodra vagy Mórahalomra járó turisták tömegét.

Ami szorosan Zombort illeti, jó volna élénk kulturális és közösségi életet kialakítani a városban is. Erre nagyon jó példát jelentenek a környező falvak, amelyekben élénk a magyar kulturális és közösségi élet. Zomborban is jelen volt mindez a múltban, mára stagnáló a helyzet, noha az igény jelenünkben is megvan rá- hallottuk Dr. Goretić Vámoser Györgyitől.

nemeth-zsolt3

Kapcsolódó Galériánk: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery12/

 

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.