,,Petőfi Zombornál”

A Zombori Dunatáj Egyesülésnél fejti ki fő tevékenységét Szabó Sándor, a magyar állam által kidolgozott, a Trianonban elszakított területek magyarságának művelődési fölemelését célzó Petőfi Program ösztöndíjasa. Pályázati ügyekben segíti a civil aktivistákat úgy, hogy együttműködik az aktuális pályázatokkal kapcsolatban azokkal az intézményekkel,  szervezetekkel, amelyek igénylik segítségét. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

– Az elmúlt időszakban  templomok, illetve parókiák felújítására írtak pályázati beadványokat. Mennyire nagy erő ma a kereszténység az elszakított területek magyar családjainak?

– A kereszténység mindig is nagy erő az elszakított területek magyarságának. Vígasz s remény egyaránt, amely végígkíséri mindennapjaikon az embereket. Ha csak a statisztikát nézzük, jól tükrözi számunkra, hogy a Vajdaságban élő magyarok katolikus vagy református felekezetűek, vallásos emberek. A kereszténység összetartó erő, mely közösségformáló ert ia kifejt. Elmondhatom, hogy Nyugat-Bácskában sincs másként, s talán az egyház a legerősebb összetartó erő a magyarság számára. Sajnálatos módon vannak olyan területek, települések, ahol a magyar nyelvet gyengébben vagy alig beszélik az emberek. Ennek ellenére a hétvégi miséken, istentiszteletekn való megjelenés igen is fontos, ahol jobb esetben magyarul is zajlanak a szertartások. Ittlétem néhány hónapja alatt azt tapasztaltam, hogy az emberek számára fontos a közösség, a szertartásokon való részvétel. Az ünnepi műsorok és programok többsége is a templomokban zajik, ahol jelentős tömeg gyűl össze, ezt az ember egy anyaországi településen nem, vagy csak igen ritkán tapasztalja. Bátran mondhatom, hogy igenis, fontos az egyházak identitásmegtartó ereje a szórványban.

 – Ön kulturális és hagyományőrző programok szervezésébe kapcsolódik be folyamatosan Nyugat- Bácska területén a szervezőmunkával. Ezen programok tartalmát kik találják ki, mekkora tömeget képesek megmozdítani?

Folytatás itt: http://preshaztarsasag.wix.com/preshaz#!delvidek/ctd0

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.