Összetartozunk

Január 30- án a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben (MME) tartották a Négyesfogat, a doroszlói, a gombosi, a kupuszinai és a szilágyi művelődési egyesületek közös rendezvénysorozatának záróműsorát. Szereplőkkel, felkészítőkkel kísérőkkel együtt csaknem száz Nyugat-bácskai fiatal és fiatal lelkületű Nyugat-bácskai lakta be a színpadot. Sor került a rendezvényt megörökítő fotóalbumok és videó-anyag átadására, a Fogat vándorzászlajának átvételére.

A műsor verssel kezdődött, a kupuszinai Pacal Andrea szavalta Tőgyi János Szülőfalum című versét. Felkészítője Gosszé Endre volt. A kupuszinai József Attila Általános Iskola néptánccsoportja kupuszinai táncokat adott elő, Váci Erzsébet és Kiss Katalin vezetésével. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület (ME) néptáncosai a lakodalom utáni vasárnap ma is hagyományos Trasákolást mutatták be, a Bokréta Fúvós Zenekar kíséretében. Fellépett a Bukrok népdalénekes- páros. Csernai Panna és Koleszár Judit nevét nemcsak Nyugat-Bácska, de ország- világ megismerhette a Fölszállott a páva Kárpát-medencei népzenei tehetségkutatón elért sikereik kapcsán. Ezúttal kupuszinai szerelmes népdalokat énekeltek. Felkészítőjük Csizmadia Anna.
A vidámság ebben az évben is kiemelt helyet kapott a műsorban. A szilágyi József Attila Művelődési Egyesület (ME) színjátszói három jelenettel szerepeltek. A Jön a vejko című, az Optikusnál címet viselő és a Mellékhatás című vidám jelenetek szereplője Ódri Rudolf, Kurta Vendel, Kurta Rozali, Bársony Adorján, Cétényi Tamás, Toldi Krisztián és Antalovics Krisztián volt.
Falvainkban egyre másra alakulnak a moderntánccsoportok. Az első doroszlói formációt négy évvel ezelőtt hívták életre. Annak utódja a mostani csoport különbözőféle táncstílusokat dolgoz fel. Tagjai középiskolás lányok. Vezető és koreográfus:Turkály Emma. A Fogat műsorán a Shut up and dance nevű koreográfiát táncolta Hegedűs Hajnalka, Bence Regina, Hencsár Dorottya, Cseh Hermina és Turkály Emma. A doroszlói Móricz Zsigmond MME színjátszói a Hófehérke és a hét elgyötört törpe címet viselő és a Férjbizományi áruház című vidám jeleneteket mutatták be. Podnár Alen, Diósi Vivien, Kálóci Alex, Varga Gitta, Gellér Zoltán, Radics Leonóra és Diósi Nikoletta.
Moderntánc egyveleggel mutatkoztak be a gombosi fiatalok. Michael Jackson- produkciókat vittek színpadra. A Black or white és az Earth song című számok koreográfiáját Görög Mónika és Cseperka Tímea készítette. Hajnal Filip, Kovács Dominika, Molnár Márk, Kámán Flóra, Berkó Dávid, Dinnyési Dianna, Majstrovity Alekszander, Tót Tilda, Kövesdi Orsolya, Sörfőző Katinka, Kovács Krisztina, Hugyik Lídia, Kámán Lenke táncolt. Az Arany János Magyar Művelődési Egyesület színjátszói klasszikus, Hacsek és Sajó- tréfákat mutattak be. A Sajó és az elektronika című, illetve a Hacsek és Einstein címet viselő jelenetek szereplője Kövesdi Orsolya, Kovács Teodor és Bogyó Dániel. A rendező Klenanc József és Muskovity Fábián.
A rendezvénysorozattal egy idős hagyomány, hogy a közös műsort megörökítendő fotóalbum és video- anyag készül és mindez a záró- esten kerül átadásra az aktuális házigazdák által. Az idei, a doroszlói házigazdák képviseletében Király Szilárd az egyesület elnöke nyújtotta át az ajándékokat a gombosi Arany János MME, a kupuszinai Petőfi Sándor ME, a szilágyi József Attila ME elnökének.
Néhány éve vándorzászló átadása is zajlik. Az idei házigazda, a doroszlói művelődési egyesület képviseletében Király Szilárd elnök adta át a vándorzászlót a jövő évi házigazdának, a szilágyi József Attila ME elnökének, Surján Csabának.
Két közös dalt énekeltek a Fogatosok ezúttal. Az Örökségünk című dal története, hogy ennek segítségével szeretnék megszólítani a világ különböző pontjain élő magyarokat, és bevonni őket egy, a magyar nyelv megőrzését, a magyarság megtartását szorgalmazó mozgalomba. Gyulai István Örökségünk című szerzeményéhez Paks három magyar ajkú testvérvárosában, Kézdivásárhelyen, Visken és Galántán, háromszáz gyermek részvételével már készült egy klip. A terv immár az, hogy határoktól, távolságtól függetlenül buzdítsák a magyarokat, énekeljék a dalt, mindezt rögzítsék és juttassák el a megadott helyre. A beérkezett videókból áll össze majd az új, közösségi klip.” Ehhez most a Nyugat- bácskai Négyesfogatosok csoportja is hozzájárult, elkészül a helyi felvétel.
A Négyesfogat közös dala a doroszói Haverock Zenekar alapító tagjai, Király Szilárd és Dosztán László zenei és énekesi kíséretével hangzott el. Bojtorján Együttes Összetartozunk című számát hallhatta a népes közönség.
A Fogat szereplői kedvvel szórakoztattak, szórakoztak, értéket vittek és értékelték a tapsot, az együttlétet. Hajnalig tartó mulatozás követte a tartalmas műsort.

fogat-geller

Gellér Ágnes fotója

fogat-geller1

Gellér Ágnes fotója

fogat-geller2

Gellér Ágnes fotója

fogat-geller3

Gellér Ágnes fotója

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.